6 factoren die van invloed zijn op de waskwaliteit bij een moderne wasstraat

Om consequent een schonere, droger en glanzender auto te krijgen met een geweldige show, zijn er zes factoren die goed moeten worden gecontroleerd, aangepast en uitgelijnd om een ​​optimale waskwaliteit te produceren: chemicaliën, systemen, waterkwaliteit, procedures, temperatuur en tijd. Elk van deze zes elementen is met elkaar verbonden, dus wanneer een of meer niet worden geoptimaliseerd, verslechtert de kwaliteit van de verbinding en de was onmiddellijk. Bovendien moeten deze componenten regelmatig worden gecontroleerd en onderhouden om een ​​consistente waskwaliteit te bereiken.

De professionele carwashes van vandaag zijn zeer geavanceerde, geautomatiseerde en robotachtige operaties. Moderne wasstraten moeten nauwkeurig afgestelde machines zijn, net als een raceauto die constante aandacht vereist omdat de apparatuur gestrest is en de kilometerteller kilometers oploopt. Maar met behulp van technologie en een bekwame technicus kunnen locatiemanagers elektronisch worden gewaarschuwd wanneer een van deze componenten buiten een acceptabele parameter valt en de nodige aanpassingen maken.

De meeste van deze factoren hebben een tolerantieniveau voordat een echt probleem zich voordoet. Zodra een van deze elementen echter buiten een acceptabel tolerantieniveau valt, moeten die factor en andere gekoppelde factoren worden gediagnosticeerd en geoptimaliseerd. Hieronder vindt u enkele belangrijke kenmerken die het overwegen waard zijn bij het optimaliseren van de waskwaliteit in uw bedrijf.

Chemicaliën

 • Chemische programmering is gebaseerd op waterkwaliteit, afgiftesystemen, omgevingsomstandigheden en vereiste chemische actie (schoon, droog, glanzend of show). Het type reinigingsmiddel en de concentratieniveaus bepalen de chemische acties.
 • Chemicaliën vallen in twee basiscategorieën, zuren en logen, die in schaal variëren door pH-niveau. Producten met een hoge pH zijn beter voor het aanvallen van organische stoffen. Producten met een lage pH zijn beter voor op minerale/olie gebaseerde verontreinigingen.
 • Chemische toepassingen moeten worden gesequenced om de oppervlaktespanning van het voertuig van begin tot eind te manipuleren. De oppervlaktespanning moet hoog blijven tijdens de reinigingsfase en op de laagste stand tijdens de glans- en droogfase van de was.

Systemen

 • Mechanische, sanitaire en elektrische systemen moeten op de juiste manier worden gedimensioneerd, gepositioneerd en geprogrammeerd om topprestaties te bereiken.
 • Toevoerleidingen voor water/chemicaliën van het doseersysteem naar bogen, applicators, wikkels en mitters moeten worden gedimensioneerd op basis van de lengte van de run-afstand. De juiste tegendruk is essentieel voor alle toedieningssystemen.
 • Op wrijving gebaseerde systemen vertrouwen op doek, borstels en borstelharen om het voertuig te wassen, terwijl contactloze wassystemen vertrouwen op waterdruk en volume om hetzelfde werk te doen.

Waterkwaliteit

 • Over het algemeen geldt: hoe beter de waterkwaliteit, hoe beter de chemische werking op het voertuig.
 • Hard water zal de reiniging verminderen en minerale afzettingen veroorzaken. Terugwinnen en uitwerpen van water zijn het beste voor spoelen onder hoge druk, en omgekeerde osmose (RO) en zacht water zijn ideaal om te glanzen en te drogen.
 • Naarmate de waterhardheid stijgt, worden de chemicaliën minder efficiënt met meer vaste stoffen in het water en is er daarom meer product nodig om dezelfde mate van reiniging te bereiken.

Procedures

 • De juiste configuratie van baai/tunnel (volgorde en afstand van bogen, wikkels, mitters, spoelen, blazers), chemische toepassingen en volgorde van kettingsnelheid zijn van cruciaal belang voor de ultieme waskwaliteit.
 • Het aanbrengen van chemicaliën en de configuratie van het blaasmondstuk moeten de juiste afmetingen hebben en op de juiste manier worden geplaatst om de dekking te maximaliseren, en de vibratie van de ventilator (verstopte inlaat) moet constant worden gecontroleerd en gehandhaafd voor topprestaties.
 • De tegendruk van de dispenser voor chemicaliën (wat wijst op een verstopping of lekkage) en de luchtdruk moeten worden gecontroleerd en regelmatig worden onderhouden om een ​​consistente waskwaliteit te bereiken.
 • Het voorspoelen van alle reinigingsmiddelen van het voertuig voordat droge producten worden aangebracht, is noodzakelijk om de droge producten efficiënt te laten werken.

Temperatuur

 • Hoe hoger de temperatuur, hoe lager de viscositeit van de chemicaliën en vice versa.
 • Naarmate de viscositeit toeneemt, is er meer chemie nodig om hetzelfde werk te doen en het tegenovergestelde is waar, omdat de viscositeit afneemt, wat een verandering van de tip kan vereisen tijdens grote temperatuurschommelingen.
 • Sommige baaien/tunnels moeten worden verwarmd en/of moeten roldeuren gebruiken of het water verwarmen om de chemische werking te optimaliseren.

Tijd

 • Tijd moet zorgvuldig worden afgewogen tussen chemische verblijftijd, temperatuur en mechanische actie.
 • De kettingsnelheid moet worden aangepast om de doorvoer en de chemische prestaties in evenwicht te brengen (schoon, glanzend, droog en show).
 • Naarmate de verblijftijd toeneemt (tot een grens van afnemend rendement), neemt de reinigingskracht toe.

Een veel voorkomende misvatting over het bereiken van een optimale waskwaliteit (of het gebrek daaraan) is dat het slechts één factor is die meespeelt. Het is echter altijd een combinatie van zaken. De beste manier om inconsistentie in kwaliteit te voorkomen, is door constante controle en regelmatig onderhoud van de kernapparatuur door een ervaren technicus, die schaars en duur kan zijn. Het gebruik van monitoringtechnologie is de beste manier om arbeid te verminderen en onmiddellijke meldingen van eventuele problemen te krijgen. Het grootste voordeel van het optimaliseren van uw tunnel of baai door middel van bewakingstechnologie is de verminderde uitvaltijd, consistente waskwaliteit en een langere levensduur van apparatuur, en een deskundige technicus die gespecialiseerd is in tunneloperaties kan de machinist helpen dit te bereiken.


Michael O’Donnell is een 37-jarige veteraan in de carwash-industrie, die elk aspect van het bedrijf raakt, inclusief: eigendom, operaties, technicus, instructeur, productontwikkeling, verkoop van apparatuur, distributie en productie. Hij is directeur van het in Newport Beach, Californië gevestigde Smart Solutions, Inc., een innovatief ‘vloeistoftechnologiebedrijf’ dat de professionele carwash-industrie bedient en gespecialiseerd is in geavanceerde chemie, technologie en ondersteuning. Meer informatie op smartsolutions.net of neem contact op met Michael O’Donnell via: [email protected].

ZIE JE GEDACHTEN

Leave a reply

Wascenter.be
Logo
Enable registration in settings - general
Compare items
 • Total (0)
Compare
0
Shopping cart